Depresszió – a hangulatzavarok legsúlyosabb formája

A depresszió biológiai és neurobiokémiai háttérrel rendelkező betegség, amely stresszt kiváltó élethelyzet vagy -esemény, illetve minden azonosítható ok nélkül is jelentkezhet.

A depresszió a hangulatzavarok legsúlyosabb formája, ami a hangulaton kívül befolyásolja a beteg közérzetét, gondolatait, érzéseit, viselkedését és a fizikai állapotát is.

Korábban sokan a depressziót inkább jellemhibának, vagy jobb esetben gyengeségnek gondolták, ma már köztudott, hogy betegségnek számít.

A depresszió bármely életkorban jelentkezhet. Hullámzó lefolyást mutat, a hullámvölgyeket depressziós epizódoknak nevezzük. Ha csak egy depressziós epizód jelentkezik egy ember életében, azt még nem tekintjük depressziónak.
Bipoláris betegségről beszélünk akkor, hogy ha visszatérően depressziós és mániás (kórosan feldobott) időszakok váltogatják egymást. Mivel ebben az állapotban két szélsőséges viselkedési forma váltogatja egymást, ezért nevezik ezt a betegséget bipoláris betegségnek, vagy mániás depressziónak.

Egyes betegeknél először több depressziós epizód jelentkezik, mielőtt a mániás periódus jönne, illetve fordítva is előfordulhat. Ritkán a depresszió krónikus (idült) állapot, ami az élet során folyamatos kezelést igényel.
A depresszió nagymértékben terheli az egyént és a családokat. Kezeletlen esetben a depresszió lefelé menő spirált eredményezhet, mely végén a rokkantság, az önellátási képtelenség és az öngyilkosság áll. A nők gyakrabban kísérlenek meg öngyilkosságot elkövetni, azonban a férfiak sokkal nagyobb valószínűséggel sikeresek az öngyilkosság kivitelezésében (a sikeres öngyilkosságok négyszer gyakoribbak a férfiaknál). Leginkább a 70 év feletti férfiakra jellemző, hogy önkezükkel vetnek véget életüknek.

Bizonyos figyelmeztető jelek utalhatnak a súlyos depresszió jelenlétére és az öngyilkossági szándékra. Minden öngyilkosságra utaló fenyegetőzést komolyan kell venni, még akkor is, hogy ha a beteget a depresszió miatt már kezelik!

Ha azt veszi észre, hogy már egyáltalán nem érdekli Önt azok a tevékenységek, amelyeket korábban élvezett, ha szomorúnak, tehetetlennek, fáradtnak, vagy értéktelennek érzi magát, illetve, ha étkezési és alvási szokásai nagymértékben megváltoztak, forduljon orvosához, hogy eldöntsék, fennáll-e Önnél a depresszió. Ha ismer valakit, akinél észleli a depresszió tüneteit, bíztassa szakember segítségének igénybevételére.

Szerencsére olyan gyógyszerek állnak rendelkezésre, amelyek biztonságosak és hatékonyak, még a legsúlyosabb formákban is. A megfelelő kezelés segítségével a legsúlyosabb depresszió is kezelhető, sőt általában néhány héten, komplikáltabb esetben néhány hónapon belül a beteg visszatérhet normális napi tevékenységéhez.


Nincs hozzászólási lehetőség.