A depresszió diagnózisa

A depresszió megjelenése a magyarországi felnőtt lakosság körében a rendelkezésre álló adatok szerint 8.3-24.2% közötti. Az érintett páciensek jelentkezhetnek először háziorvosuknál, akiben ha a panaszok alapján felmerül a depresszió lehetősége, akkor pszichiátriai vizsgálatot javasol. Előfordul az is, hogy a beteg már első alkalommal is rögtön pszichiátriai szakrendelésen jelentkezik. Hogyan is történik pontosan a diagnózis felállítása? Milyen vizsgálatokra lehet számítani?

Pszichiátriai betegségek esetében, így a depressziónál is, a diagnózisalkotás nagyon fontos lépcsője a pontos és részletes anamnézis felvétel, mely magában foglalja a beteg és lehetőség szerint hozzátartozók által elmondott információhalmazt. Tehát első lépésként a vizsgáló orvos részletesen kikérdezi a panaszok jellegéről, annak gyakoriságáról, intenzitásáról, kialakulási sorrendjéről, időtartamáról a pácienst.

A hétköznapi ember számára esetleg lényegtelennek tűnő kérdések is fontos tartalommal bírnak. A közvetlen környezet, a család beszámolói is ezért jelentenek járulékos információkat, hiszen ők más apró részletekre is figyelmet fordíthatnak, melyre a beteg önmaga nem. Az esetek többségében ezen pszichiátriai vizsgálat, azaz a minden fontos részletre kiterjedő beszélgetés elegendő a diagnózis felállításához. A pszichiáter ilyenkor nem csak kérdez, hanem meg is figyeli a beteget, akinek külleme, viselkedése is utal az adott betegségre. Hiszen a depresszióban szenvedő páciens a betegség jellege miatt lehet elhanyagolt küllemű, fáradt, meglassult, szomorúságot áraszt minden megnyilvánulása. A felsorolt panaszokat pedig csokorba szedve megállapítható a diagnózis, ezekre vonatkozóan ugyanis szigorú kritériumokat tartalmazó pszichiátriai rendszerek léteznek. Ezek felsorolják, hogy mely betegség esetén milyen és pontosan hány tünetnek szükséges fennállnia és mennyi ideig (depresszió esetében például a szomorú hangulat, öröm hiánya, súlyváltozások, alvásproblémák, viselkedés meglassulása vagy éppen nyugtalanság, fáradtság érzése, csökkent önértékelés, nehezített gondolkodás, halállal való foglalkozás).

Minden olyan pszichiátriai betegség esetében, mely testi tüneteket okoz, fontos azoknak a részletes kivizsgálása. Sokszor ezek a tünetek háziorvoshoz, belgyógyászhoz vezetik a pácienst, ezért a kivizsgálás már korábban megtörténik. Ha ez elmarad, akkor szükséges az organikus háttér kivizsgálása, ilyenkor laboratóriumi, belgyógyászati, képalkotó vagy egyéb vizsgálatok lehetnek szükségesek a testi elváltozások kizárása miatt.

Amennyiben kételyek merülnek fel, nem egyértelműek a panaszok, vagy a kórkép súlyosságának megítéléséhez van szükség segítségre, akkor szükség lehet pszichológiai tesztek elvégzésére is. Ilyen esetben pszichológus végzi az adott vizsgálatot. Kérdezhet és dokumentálhat a vizsgáló is, de léteznek olyan tesztek, melyeket az érintett páciens önmaga tölt ki, választ adva a leírt kérdésekre.

A depresszió igen kellemetlen panaszokat okoz, és nagymértékben rontja a páciens életminőségét, súlyos esetben öngyilkosságba is torkollhat. Éppen ezért fontos, hogy minél előbb forduljunk pszichiáterhez, hogy megkezdődjék a célzott terápia. A vizsgálatok nem kellemetlenek, pszichiátriai szakrendelés, pedig mindenki számára hozzáférhető, a megfelelő terápiának köszönhetően visszatérhetünk korábbi életünkhöz.


Nincs hozzászólási lehetőség.