Szexuális zavarok depresszió esetében

A szexualitás az ember életének, a jól működő párkapcsolatok szerves része. Amíg a kölcsönös vonzalom „jól” működik a párkapcsolatban, addig talán rá sem ébredünk, mennyire fontos is ez a mindennapokban. Összetett folyamatról van szó, melyet számos külső-és belső tényező befolyásol, éppen ezért számos pontos is zavar keletkezhet.

A megfelelő működés feltételezi a partnerek kölcsönös vágyakozását, az izgalmi fázis létrejöttét, majd az orgazmus kialakulását. Probléma bármelyik folyamat során jelentkezhet. A pszichiátriai praxis folyamán jelentkező szexuális zavarok közül leggyakoribb gond nőknél a csökkent szexuális vágy, mely megjelenési gyakorisága mintegy 20%-ra tehető, és a nem megfelelő kielégülés (20-30%). Férfiak esetében, pedig a kezelésre jelentkezők között a legtöbbször az impotencia okoz problémát (45-55%). Szexuális zavar esetében mindig részletes kivizsgálásra van szükség, mivel a háttérben állhatnak testi betegségek, pszichiátriai, neurológiai eltérések, gyógyszer mellékhatás vagy valamilyen szerhasználat.

A depresszió többféle ponton is „megtámadhatja” a korábban jól működő szexuális folyamatot a páciensekben. Még enyhe mértékű betegség esetében is jelentkezhetnek problémák. Érthető, hiszen a gyakori, szinte állandósuló szomorú hangulat nem teremt megfelelő hátteret az intim kapcsolatok számára, a vágyakozás csökken vagy elvész. Az érdektelenség szintén nem kedvez a partnerrel együtt töltött romantikus együttléteknek. A depressziós epizód során gyakran jelentkezik fáradtság érzése, mely folyamán a páciens úgy érzi, nincs energiája, képtelen még a mindennapok egyszerű teendőit is ellátni, éppen ezért nem képes kellemes időt sem együtt tölteni partnerével. Ebben a kórképben megjelenhetnek önértékelési problémák, melyek férfiaknál potenciazavarba torkolhatnak. Sajnos a betegek egy része alkoholt is fogyaszt, mely szintén okozhat hasonló problémákat.

Bizonyos gyógyszerek szedése mellett is létrejöhetnek szexuális problémák. Többféle készítmény is okozhat ilyen jellegű panaszokat, melyeket sokféle betegség kezelése esetében alkalmaznak. Felmerülhet a kérdés, hogy némely antidepresszáns készítmények esetében is felléphetnek ilyen jellegű gondok. Tudnunk kell, hogy a lehetséges mellékhatás kialakulása nem törvényszerű, a kezdeti problémák később megoldódhatnak, ugyanakkor a sokféle gyógyszer közül állnak rendelkezésre olyan szerek, melyek mellett felhőtlen szexuális élet is élhető. Emellett pedig impotencia kialakulásához vezethetnek például olyan belgyógyászatban vagy egyéb területen használt gyógyszerek is, melyekről nem is gondolnánk, de szükségszerűségük nem kérdőjelezhető meg. A szükségszerűség, azaz a megfelelő kezelés indokoltsága, igaz a depresszióban is, fontos, hogy a problémákkal keressenek fel szakembert.


Nincs hozzászólási lehetőség.