Tévhitek a depresszióról

Számos valós, de ugyanakkor kevésbé igaz állítások, hallomások alapján felállított vélemények keringenek a köztudatban a depresszióról. Sokakat érint ez a kellemetlen állapot, de a tévhitek miatt nem tudják, mire számítsanak, forduljanak-e orvoshoz, kit keressenek fel ezzel a problémával, betegek-e egyáltalán. Szeretnénk eloszlatni a félelmeket ezen a téren, megcáfolni a következő, nem valós állításokat:

A depresszió nem betegség, csupán a gyengeség jele:
A hangulatzavarok ugyanúgy diagnosztizálandó kórképek, mint egyéb belgyógyászati problémák. A depressziós páciens nem tehet betegségéről, annak kialakulásáról, a kutatások bizonyítják, hogy a genetikai hajlam meghatározza a betegség kifejlődését. Attól, hogy valaki beteg lesz, nem jelenti azt, hogy ő nem elég erős, kevesebb másoknál, nem kell emiatt szégyenkeznie. Hiszen ha például cukorbetegségben szenvedne, akkor sem tenné ezt. Szükség van a megfelelő terápiára, a gyógyuláshoz nem elég „erősnek lenni”.

Nem vagyok őrült, ezért nem fordulok a problémámmal pszichiáterhez:
Pszichiátriai szakrendelésen ugyanúgy beteg emberek fordulnak meg, mint mondjuk kardiológiai, fül-orr-gégészeti vizsgálatokon. Van, akinél az egyikféle, van akinél másikféle betegség alakul ki, mindegyik esetben terápiára szoruló páciensekről van szó, nem pedig „őrültekről és nem őrültekről”. A depresszió esetében is kezelésre van szükség, hiszen a panaszok rosszabbodhatnak, a lefolyás lehet hosszú, évekig is tarthat és számos egyéb problémakör alakulhat ki következményesen, legsúlyosabb esetben akár öngyilkosság is.

Nekem testi panaszaim vannak, nem pszichés problémám:
A pszichiátriai betegségek gyakran okoznak testi tüneteket, melyek elég sokfélék lehetnek. Ezekkel először az illető háziorvost keres meg, aki elvégzi az ezirányú, szükséges vizsgálatokat. Ha viszont a panaszok hátterében organikus eltérés nem igazolódik, akkor felmerül a pszichiátriai eltérés. Depresszió esetében például a szomorú hangulat, örömképtelenség, meglassult viselkedés és gondolkodás, öngyilkossági gondolatok, önvádlás mellett, megjelenhetnek alvás-és étvágyproblémák, fáradtság. Emellett felléphetnek szexuális gondok, székrekedés, szájszárazság.

Korábban nem volt semmi bajom, nem ért stressz, most miért lennék depressziós?
Igaz, hogy az adott személyt ért negatív hatások következtében is kialakulhat hangulati probléma, de utalva a korábbiakra, a genetikának is szerepe van a betegség megjelenésében, ezért nem feltétlenül csak stressz helyzetek után jelenhet meg depresszió. A kezdet, pedig lehet hirtelen, egyértelmű, de fokozatosan is kialakulhat, ezért az elején nem feltétlenül veszi észre a páciens

Nem akarok gyógyszereket szedni, úgysem hatnak és mellékhatásuk is lehet:
A depresszióban alkalmazott gyógyszerek pontosan azokat a kémiai eltéréseket állítják helyre az agyban, melyek a betegség kialakulásához vezetnek. A depresszió kezeletlenül krónikussá válhat, munkahelyi-és családi problémákhoz vezethet, alkohol-és egyéb gyógyszerfogyasztás alakulhat ki. Legsúlyosabb esetben öngyilkossági kísérletet követ el az illető. Éppen ezért nagyon fontos a megfelelő terápia mielőbbi megkezdése. Bármely gyógyszernél jelentkezhet mellékhatás, nem csupán antidepresszánsoknál, mégis életünk folyamán többféle gyógyszert is szedünk. Többféle típusú antidepresszáns gyógyszer létezik, előfordulhat, hogy időbe telik, míg az adott páciensnél megtalálják a megfelelőt, de kivárva a hatásossághoz szükséges időt, a panaszok javulását figyelhetjük meg.

Ha úgy érzi, Ön depresszióban szenved, keressen fel mihamarabb pszichiátriai szakrendelést, vagy háziorvosát, aki segítséget tud nyújtani, kérdéseire választ ad.


Nincs hozzászólási lehetőség.