Milyen tünetek utalnak depresszióra?

Néhány figyelmeztető tünet legalább két héten át tartó jelentkezése depresszióra utalhat. Melyek ezek?

A gyerekek, a kamaszok, az idősebb felnőttek különbözőképpen reagálhatnak a depresszió kialakulására. Ezekben a csoportokban a tünetek különböző formát ölthetnek.
A gyerek lehet, hogy betegnek fogja tettetni magát, aggódni kezd, hogy a szülője meg fog halni, vagy rosszul teljesít az iskolában, nem hajlandó iskolába menni, illetve különböző viselkedési zavarai jelentkezhetnek.

Idősebb emberek esetén nagyobb a hajlam a depresszió testi megnyilvánulásainak megtárgyalására, mint az érzelmi vonatkozás feltárására.

A depresszió leggyakoribb tünetei:

Gyakori rossz hangulat, fásultság

A beteg szomorúnak, elhagyatottnak, reményvesztettnek érzi magát, időnként akár sírógörcsei is lehetnek.  Jellemzően hajnalban, reggel a legsúlyosabb. A beteg korábban örömöt okozó dolgoknak, eseményeknek sem tud örülni, fásultnak érzi magát.

Gyakori tünet, hogy a beteg nyúzottnak érzi magát, egyre kevesebb energiája van a tevékenységeihez. Lehet, hogy olyan fáradtnak érzi magát reggel, mint amilyen fáradt volt, amikor előző éjszaka lefeküdt, nincs kedve felkelni, súlyosabb esetben nem is kel fel. A beteg érzelemmentesen, monoton hangon beszél.

Alvászavar

Jellemző a túl korai ébredés és visszaalvási képtelenség, de atípusos esetben aluszékonyság is jelentkezhet. Számos betegre jellemző a járkálás, zaklatott viselkedés, gyakori hangulatváltozások, és alvásképtelenség több éjszakán keresztül.

Gyakori gondolatok a halálról

A beteg sötéten látja a jövőt, gyakran gondol a halálra vagy az öngyilkosságra. Megnyilvánulásaiban is gyakorinak számít a halál és a lemondás. Tipikusnak számítanak az ilyen jellegű kijelentések: „Engem ez már többé nem érdekel!”
A betegek között jelentős azok aránya, akik elrendezik az összes folyamatban levő ügyeiket, elbúcsúznak barátoktól (esetleg teljesen elzárkóznak a társas kapcsolatoktól), értékes tulajdonaikat elajándékozzák, illetve megírják végrendeletüket.

Alacsony önértékelés

A beteg elveszti önbizalmát, önértékelését, súlyosabb esetben egy kívülálló számára jelentéktelennek tűnő dolgokon rágódik, múltbeli cselekedetei miatt indokolatlan mértékű önvád kínozza.

A napi tevékenységek iránti érdeklődés elvesztése

A beteg elveszti a napi tevékenységek iránti érdeklődését, illetve nem tudja élvezni azokat, amelyekben korábban örömét lelte, vagy amelyeket maga, illetve családja érdekében meg kellene tennie.

Koncentrálási problémák, akadályoztatott gondolkodás

A betegnek koncentrálási és memória problémái vannak, melyeket jellemzően súlyosabbnak érez, mint amekkorák ténylegesen. Az érintett nehezen hoz döntéseket, körülményes, aggályoskodó és habozó lesz.

Testsúly-változás

Az étvágy csökken (típusos esetben), vagy nő (atípusos esetben).

Agitáció

A depresszió egy bizonyos fajtájára jellemző, ám nem minden esetben: a beteg nyugtalan, ingerlékeny, könnyen felbosszantható.

Csökkent szexuális érdeklődés

Ha korábban aktív szexuális életet élt, drámaian csökken az érdeklődése a szexuális kapcsolat iránt.

Szokatlanul kockázatvállaló viselkedés

A betegek körében gyakran figyelhető meg, hogy depresszióban szenvedve például fegyver vásárolnak, viselnek, vagy gondatlanul, gyorsan vezetnek.


Nincs hozzászólási lehetőség.