Tanácsok a depresszió elleni küzdelemhez

A depresszióra is igaz, minél előbb fordul valaki szakemberhez, annál gyorsabban javulhat állapota. A kezelésben egyaránt szerepe van a gyógyszereknek és a pszichoterápiás módszereknek, kombinált alkalmazásuk sokkal eredményesebb, mint bármelyik önmagában.

A következők szem előtt tartásával hozzájárulhat állapota gyorsabb javulásához:

  • Rendszeresen keresse fel orvosát, hogy orvosa folyamatosan követni tudja az állapotát és gyógyszerelését ahhoz igazíthassa!
  • Az előírást pontosan betartva szedje gyógyszereit! Az Ön számára legjobb gyógyszer megtalálásának akkor van esélye, ha maximálisan követi orvosa előírását. Lehetséges, hogy néhány hónapra van szükség ahhoz, hogy az eredményt észlelje. Akkor is folyamatosan szedje tovább gyógyszereit, ha már jobban érzi magát.
  • Ne izolálódjon! Próbáljon meg részt venni a normális tevékenységekben.
  • Gondoskodjon magáról! Táplálkozzon egészségesen, aludjon és mozogjon eleget. A mozgás nemcsak segít megőrizni kondícióját és egészségét, de a depresszió bizonyos formáin javíthat is, csökkenti a stresszt, és hozzájárul ahhoz, hogy Ön ellazuljon.
  • Kerülje az alkohol és a marihuána használatát, amelyek depresszióban lassítják a gyógyulást.
  • Kérje orvosa vagy egy szociális nővér segítségét abban, hogy megismerhesse, milyen önsegítő csoportok működnek lakhelyéhez közel!

A depresszió gyógyulása nem egyik napról a másikra történik, így mind a páciens, mind az orvos, mind a környezet részéről türelmet igényel.

A sikeres kezelés fontos tényezője, hogy a páciens minden érzését, tapasztalatát és aggodalmát megossza kezelőjével. A kezelés időtartamát a depresszió formája, súlyossága, fennállásának ideje, esetleges társuló betegségek is befolyásolják, ezért a terápia mindig személyre szabott.

Fontos tudni, hogy a hatásos gyógyszert a javulás (tünetmentesség elérése) után is kell szedni ahhoz, hogy csökkentsük a visszaesés kockázatát. Érdemes szem előtt tartani, hogy a terápiától legfeljebb olyan mértékű javulás várható, ami a betegség kialakulása előtt volt!


Nincs hozzászólási lehetőség.