Elhízás a depresszió tükrében

Az elhízás, mint korunk népbetegsége, egyre több embert érint hazánkban is. Ez a szám Magyarországon a felnőtt lakosság 60%-át jelenti közvetlenül.

A testsúlyproblémák hátterében nem csupán a nem megfelelő étkezési szokások és mozgásszegény életmód, hanem számos betegség állhat. Sokan nem is gondolnák, hogy ez utóbbi csoportba tartoznak pszichiátriai kórképek is, mint például a depresszió. Az ún. „atípusos” jellegű depresszió esetében a súlynövekedés jelentős mértéket is ölthet.

A depressziós epizód diagnosztikai kritériumai között szerepelnek az étvágyproblémák a következményes testsúlyváltozások. A beteg étvágya csökkenhet, de meg is növekedhet, ezáltal súlynövekedés is kialakulhat, mely az eredeti testsúlyhoz képest 5%-nál nagyobb eltérést is mutathat. Emellett egyéb tünetek is vezethetnek a testsúlynövekedéshez indirekt módon. A depresszióban szenvedő páciens viselkedése lehet gátolt, meglassult, ezáltal fizikai aktivitása csökken. Az örömre való képesség hiánya miatt a beteg nem értékeli olyan korábbi tevékenységeit, melyekkel szívesen töltötte idejét, így felhagy azokkal, nem sportol, nem tölti idejét a szabadban barátaival, családjával, inkább befelé fordul. A lehangoltság miatt kevésbé foglalkozik önmagával, nem figyel oda a megfelelő, egészséges táplálkozásra sem. A betegekre jellemző az állandó fáradtság és kimerültség érzése, mely szintén ahhoz vezet, hogy a mindennapi teendőkkel, munkával töltött idő csökken. Bizonyos vizsgálatok azt mutatják, hogy fáradtság, kimerültség, illetve meglassultság a depressziós betegek 76%-ban jelentkezik.

Láthatjuk tehát, hogy a depresszió milyen módokon vezethet a testsúly nem kívánt növekedéséhez. A számos egyéb panasz mellett ezért is fontos, hogy ezt a kórképet is megfelelő módon kezelje pszichiáter szakorvos. A terápia fontos része az antidepresszáns gyógyszerek szedése. Felmerülhet, hogy bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként is kialakulhat túlsúly. Valóban okozhatnak bizonyos antidepresszánsok is súlygyarapodást, de igaz ez más készítményekre is, mint például fogamzásgátlókra, egyes vérnyomáscsökkentőkre például. Előfordulhat, hogy a mellékhatás csupán a kezelés kezdetekor jelentkezik, későbbiekben vagy a dózis csökkentésével mérséklődik. Az antidepresszáns csoporton belül, pedig többféle hatásmechanizmussal rendelkező gyógyszer létezik, ezen belül, pedig számos hatóanyag.

A depresszió az egyénre szabott, szakszerű és megfelelő időtartamú terápiával kezelhető. Ezáltal a testsúlyproblémákra is van gyógyír, ahogyan a páciens állapota javul, rendeződnek panaszai is. Tartsuk mindig szem előtt a kezelőorvos terápiás tanácsait.


Nincs hozzászólási lehetőség.