Depresszió – Mikor forduljon orvoshoz?

A depresszióban szenvedő betegek körében jelentős azoknak az aránya, akik nem tudják magukról, hogy depressziósak. Milyen tünetek esetében szükséges orvoshoz fordulni?

A depresszióval kapcsolatos tesztek nagy része a betegség tüneteinek meglétére kérdez rá, jellemzőek-e a tesztet kitöltőre a következő szimptómák:

  • levert hangulat,
  • érdeklődés beszűkülése,
  • örömtelenség,
  • aktivitás és kezdeményezőkészség csökkenése,
  • figyelmetlenség, feledékenység,
  • alvás, étvágy, szexuális vágy megváltozása,
  • gondolkodás negatív irányú változása (csökkentértékűség érzése, fokozott aggódás, halálvágy).

A tünetek számának és erősségének függvénye, hogy enyhe, közepes vagy súlyos depresszióról beszélünk.
Amennyiben ezek a tünetek legalább két hete fennállnak, és a korábbi  magatartás megváltozásaként jelennek meg, érdemes orvoshoz fordulni. A testi okok kizárása (mint pl. pajzsmirigy alulműködés) céljából szükség lehet labor, vagy egyéb szakorvosi vizsgálatra is.

Magyarországon ma 200-250 ezer beteg szenvedhet a fentiekhez hasonló tünetektől. Köznapi értelemben minden nyomott hangulatú periódust ennek neveznek, holott a rossz hangulat nem elég a depresszió diagnosztizálásához.
Szerencsére nem mindenki esetében áll fenn depresszió, aki az említett tüneteket tapasztalja magán, ám ennek ellenekezője is megállja a helyét: sok olyan depressziós beteg van, aki nem is gondolja ezt magáról, mert tünetei inkább testi betegségekre hasonlítanak, vagy túlterheltséggel, stresszel, munkahelyi és családi problémákkal magyarázza , holott elképzelhető, hogy épp a depressziója miatt nem tud megbirkózni gondjaival.

Fontos a hozzátartozók, barátok támogatása

Mivel a depressziós állapot zárkózottsággal, döntési nehézséggel, döntésképtelenséggel is járhat, emiatt fontos a közelálló személyek támogatása, segítségnyújtása a mielőbbi kezelés megkezdéséhez. A támogatás ne olyan formába nyilvánuljon meg, hogy a beteg mindenhonnan azt hallja, hogy „szedd össze magát, csak akaraterő kérdése” A depresszió leküzdésére nem hat az akaraterő, annak hangoztatásával csak fokozódhat beteg önmagával való  elégedetlenségének érzése, ami tovább mélyíti a depressziót.

Fontos, hogy a beteg megértse, mennyire fontos a szakszerű segítség elfogadása, s felkészüljön arra, hogy a gyógyszerek hatása csak bizonyos idő elteltével (2-4 hét) jelentkezik.
A nők általában könnyebben kérnek segítséget, mint a férfiak, akik sokszor szégyellik eme „gyengeségeket”. A depressziós férfira az eltúlzott cselekedetek, az agresszivitás, a tolerancia hiánya jellemző. Ebből kifolyólag a férfiak „öngyógyításba” fognak, vagyis kábító hatású szerekhez nyúlnak (alkohol, drog), illetve esetükben az öngyilkosság is sajnos gyakrabban fordul elő.


Nincs hozzászólási lehetőség.